• Menu
noorwegen vakantie

Noorwegen

Vakantie Noorwegen

Het is één van de meest welvarende landen ter wereld. Bovendien wordt ze door reizigers ook bestempeld als één van de mooiste om te bezoeken. Dit maakt op zich reeds duidelijk dat een Noorwegen vakantie altijd het overwegen waard is. Je maakt op die manier kennis met een bijzonder land boordevol met fjorden en gletsjers evenals oude vissersdorpen en eindeloze groene bossen. Bovendien treed je in de voetsporen van de machtige Vikingen die tot tegenwoordig hun sporen in dit bijzondere land duidelijk hebben nagelaten. Het Scandinavische land staat niet alleen bekend als een zeer mooie, maar ook als een zeer diverse vakantiebestemming. Je kan er dan ook niet alleen genieten van de natuurpracht, daarnaast zijn er met plaatsen als Oslo, Stavanger en Bergen ook heel wat geweldige steden te ontdekken. Zo heeft dit prachtige land voor ieder wat wils te bieden.

NatuurHoog
Dingen om te doenHoog
CultuurHoog

vakantie noorwegenDe beste reistijd voor een reis naar Noorwegen

Wil jij ook graag reizen naar Noorwegen? Dan zal je, je wellicht de vraag stellen wat nu precies de beste reistijd is om dit geweldige land te ontdekken. De beste periode om naar hier af te reizen zijn de maanden mei tot en met augustus. Het is tijdens deze maanden dat de invloed van de warme Golfstroom zich hier het beste laat voelen. Ze zorgt er in deze periode dan ook voor dat het aangenaam warm aanvoelt aan de westkust. 

De temperaturen in het noorden van het land zullen in deze tijd schommelen tussen de 13 en 18 graden. Er kan rekening mee worden gehouden dat er op maandbasis ongeveer 70 mm neerslag zal vallen. De droogste maand van het jaar is de maand mei. Dit is voor veel mensen ook veruit de meest geliefkoosde maand (samen met juni) om een rondreis Noorwegen te ondernemen. In het zuiden van het land ligt de temperatuur tussen de 15 en 25 graden. 

Tijdens de echte zomermaanden, namelijk juli en augustus, kan er worden vastgesteld dat niet alleen de steden, maar ook de rest van Noorwegen ontzettend druk wordt bezocht. Dat zet toch enigszins een domper op het ervaren van de geweldige natuurpracht die er zich op talrijke plaatsen ontvouwt. Ondanks het feit dat de temperaturen dan uiteraard het hoogst liggen wordt het toch aan reizigers vooral aangeraden om het land buiten het hoogseizoen te gaan ontdekken en ervaren.

Rondreis Noorwegen, zo ontdek je alle pareltjes

De beste manier om een land als Noorwegen echt te ontdekken is ongetwijfeld het ondernemen van een rondreis. Tijdens een rondreis Noorwegen zal je kennis kunnen maken met een groot aantal van de absolute hoogtepunten die dit land voor jou in petto heeft. Je beschikt op dit vlak eigenlijk over twee verschillende mogelijkheden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf je rondreis samen te stellen en op je eentje te gaan ondernemen of je kan kiezen voor één van de georganiseerde rondreizen van een reisorganisatie als Tui. Welke keuze jij uiteindelijk gaat maken is vooral een beetje afhankelijk van de persoonlijke voorkeur waarover je beschikt. Wil je bijvoorbeeld het liefst zelfstandig alleen of samen met je partner of een vriend de rondreis ondernemen? Of vind je het wel fijn om dit samen met een groep te doen? De keuze is uiteraard helemaal aan jou. 

rondreis noorwegen

Mooiste bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie Noorwegen zal je naar alle waarschijnlijkheid kennismaken met enkele van de mooiste omgevingen die je al ooit in je leven gezien zal hebben. Voor de fervente wandelaar is de wandeltocht naar Trolltunga bijvoorbeeld een absolute aanrader. Hier ontdek je ongetwijfeld één van de mooiste plaatsen van Noorwegen. Let wel, de wandeltocht is ongeveer 27 kilometer lang en je mag er gezien de complexiteit van het parcours rekening mee houden dat je ongeveer 12 uur tijd nodig hebt om ze af te leggen. De beloning die je krijgt onder de vorm van het prachtige uitzicht maakt het de inspanning echter meer dan waard. 

Een vakantie naar Noorwegen kan je ook perfect boeken als een citytrip. De Noorse hoofdstad Oslo heeft bijvoorbeeld de cultuurliefhebber heel wat moois te bieden. In 2019 werd ze nog bekroond als meest groene hoofdstad van Europa. Oslo is een hippe stad waarin je bezienswaardigheden kan ontdekken als het Akershus en het moderne operagebouw. Bovendien beschikt ze met het Noorse Volksmuseum over het grootste openluchtmuseum van Europa. Voor kunstliefhebbers mag een bezoek aan “De Schreeuw” van Edvard Munch uiteraard niet op de planning ontbreken.

Op zoek naar het Noorderlicht in Noorwegen

Niet alleen de bovenstaande bezienswaardigheden maken het de moeite waard om bijvoorbeeld een rondreis Noorwegen te boeken. Daarnaast hebben we het natuurlijk nog niet gehad over het Noorderlicht.  Wat veel mensen niet weten is dat het noorderlicht niet alleen in Zweeds en Fins lapland te zien is, maar ook in dit scandinavische land. Verschillende plaatsen staan erom bekend enkele van ’s werelds beste locaties te zijn om dit geweldig mooie natuurfenomeen waar te kunnen nemen. Denk hierbij aan:

  • Svalbard (Spitsbergen);
  • Tromsø;
  • Kirkenes;
  • Alta;

Hou er rekening mee dat je om de meeste kans te hebben op het Noorderlicht Noorwegen moet bezoeken tijdens het donkere jaargetijde. Deze loopt van november tot januari. Bezoek je tijdens een andere periode dit geweldig mooie land? Dan zal je weer optimaal kunnen genieten van de schoonheid die de imposante Noorse fjorden uitstralen. Brengt hiervoor zeker een bezoek aan ‘Preikestolen’ en gebruik Stavanger als uitvalsbasis voor een bezoek aan het Lysefjord. Zo heeft dit land in Noord-Europa haar bezoekers het hele jaar door heel wat moois te bieden. 

noorwegen

Een Noorwegen reis met auto

Ondanks het feit dat de Noorse steden allemaal ontzettend karaktervol en zeker interessant zijn om te bezoeken moet het gezegd dat het mooiste van dit land zich buiten de steden afspeelt. Reizen naar Noorwegen doe je dan ook wellicht vooral voor de bijzondere natuurpracht waar je hier kennis mee kan maken. Een Noorwegen reis met auto ondernemen is omwille van die reden het meest aangeraden. Zo beschik je altijd over de vrijheid om alle prachtige pareltjes van dit land (op je eigen tempo) te gaan bezoeken. De populariteit van autovakanties door mensen in het land, heeft er door de jaren heen sowieso voor gezorgd dat een auto huren er geen enkel probleem is. Ga je een rondreis door Noorwegen maken met de auto? Vergeet dan in ieder geval zeker niet om ‘The Atlantic Road’ af te leggen. Dit wordt niet voor niets bestempeld als één van de mooiste routes op onze planeet.

Combineren met Zweden en Finland

Wanneer je iets meer tijd hebt voor je vakantie en je graag ook even kennis wil maken met enkele buurlanden van Noorwegen is het altijd een aanrader om ook even een bezoek te brengen aan de landen Zweden en Finland. Wanneer je kiest voor een georganiseerde rondreis door Noorwegen is de kans ontzettend groot dat je de mogelijkheid krijgt aangeboden om ook een stukje van de net genoemde buurlanden mee te pikken. Zo kan je de Finse bossen volgen richting de Noordkaap, is het mogelijk om de Noorse grillige kustlijn te volgen naar Alta en Tromsø en kan je deelnemen aan avontuurlijke trektochten in de Zweedse bergen. Heel wat mensen die in het verleden reeds een rondreis door deze drie landen hebben ondernomen vonden het één van de meest indrukwekkende reizen die ze ooit hebben ondernomen. Dit alleen al maakt zo’n rondreis het overwegen zeker waard!

FAQ – Veelgestelde vragen

Kan ik ook op een Noorwegen cruise?

Zeker weten! Er zijn veel organisaties waarbij je een cruise kan boeken.
Is een Noorwegen vakantie duur?
Het is een van de duurste landen in Europa. Toch kan je een er een goedkope vakantie van maken door te kiezen voor budget hotels.
Wat is de beste rondreis Noorwegen?
Tui biedt zeer goede rondreizen aan waar je de schoonheid van het land kan ontdekken tijdens een Noorwegen vakantie.
5/5 - (3 stemmen)
Fabian

Fabian heeft al veel reizen gemaakt en wil graag zijn kennis delen met andere mensen. Ook hoort hij graag mooie verhalen van andere reizigers over toffe plekken waar ze geweest zijn.

Lees andere verhalen